El cicle ha apropat el debat a espais no convencionals i ha implicat diferents col·lectius del territori
El Fòrum del Talent, l’àgora ciutadana de pensament i innovació, que forma part de L‘Agència de Desenvolupament Local del Montsià, tanca l’edició d’enguany, que ha tingut lloc entre els mesos de març i abril, amb èxit de participació. En total, més de 200 persones han debatut activament sobre les diferents temàtiques proposades amb l’objectiu de millorar la governança, la presa de decisions col·lectives i el teixit comunitari local des d’un punt de vista interdisciplinari.
El cicle s’ha adaptat a les mesures del moment en cadascuna de les tres sessions, que s’han celebrat en espais diversos, àmplis i fins i tot a l’aire lliure proposant diàlegs que inevitablement han conduit a la reflexió sobre com la pandèmia ha afectat a les nostres vides personals i professionals i com això té una incidència sobre el desenvolupament del territori.
La primera, el 12 de març, que també es va retransmetre per streaming, va tenir lloc a l’INS Montsià (Amposta) i va estar conduïda pel neurocientífic David Bueno que va abordar com la pandèmia ha afectat les nostres estructures cerebrals, amb una especial atenció als conflictes que havia provocat en la població adolescent . La segona sessió, el 27 de març, va portar el Fòrum a l’Ermita de la Pietat (Ulldecona) amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ulldecona. En aquest cas, posava de manifest la importància del moviment i la natura en la nostra vida quotidiana a través d’una passejada guiada amb l’artista, Nu Díaz i l’historiador Nete Vericat. El cicle s’ha acomiadat amb la sessió celebrada el 6 d’abril al Centre d’Art Lo Pati (Amposta), conjuntament amb l’associació Diàspora Ebrenca, i ha abordat la mobilitat i els trànsits vitals del poble a la ciutat i viceversa arrel de l’exposició La Muda, de Josep Piñol i Greta Díaz amb l’il·lustrador Ignasi Blanch; la pintora Elisabeth Sabala i els mateixos artistes autors de l’obra.
El Fòrum del Talent és un projecte impulsat per un grup promotor de persones vinculades al món educatiu, a la cultura, al món de l’empresa i l’activisme social comissariat per la periodista Anna Zaera. “Aquesta edició s’ha caracteritzat per augmentar les col·laboracions amb altres col·lectius com la Diàspora Ebrenca i també per deslocalitzar el Fòrum i apropar-lo als espais exteriors i a altres poblacions on encara no s’havia celebrat com és Ulldecona” asseguren des del grup promotor.
D’aquesta manera l’Agència Montsià fa possible enfortir la governança local a través de la participació de molts dels agents del territori que es connecten, reflexionen i donen lloc a nous projectes a través de la cooperació i del coneixement.